COVID-19 senkun vain jatkuu

Takana on haasteellinen vuosi, eikä sillä loppua näy, mutta kaikista huolimatta meidän on mentävä eteenpäin.

Viime syksynä pääsimme aloittamaan kerhotoiminnat olimme Vanhalla torilla 10.9, Kunnan pojat viihdyttivät meitä, saimme tanssia ja kuunnella hyvää musiikkia kahvikupposen ääressä. Jatkoa seurasi vielä seuraavana torstaina 17.9. Konttisenkentällä siellä joimme jälleen kahvia ja laulelimme hanuristi Aholan Heikin säestyksen mukana.

Siirretyn kevätkokouksen pidimme Potkurissa torstaina 24.9. Eläkeläistiloissa on edelleen rajoitukset Kipinäsalissa saa olla 12 henkilöä, Tervassalissa 18 henkilöä ja Isomussalissa 44 henlkilöä.

Seuraavana torstaina 1.10 kävimme Tervolan Eläkeläiset ry.n vieraina, meillä oli bussi kuljetus, maskit tietysti oli kasvoilla.

Jännittyneinä seurattiin tilannetta, että päässäänkö lähtemään tuetulle lomalle Kalajoelle. Niin vain koitti se maanantai aamu 5.10. Veli-Matti Mikkolan bussi starttasi linja-autoasemalta ja vei meidät Kalajoelle Sani- kylpylään.

Maskeja jouduimme käyttämään bussissa ja taukopaikoissa. Kalajoella oli hyvin järjestetty tilat, käsidesiä oli tarjolla useammassa paikkassa. Ilmat suosivat meitä, porukka 43 jäsentä sekä yksi ei jäsen oli matkalla. Viikko kului rattoisasti, lenkkeiltiin, uitiin, tanssittiin, pelatiin ja pidettiin iloista mieltä yllä, vaikka korona jylläsi ympäri Suomea. Kaikki säilyimme kumminkin terveinä.

Kolme viikkoa saimme pitää kerhoja Potkurissa ja jälleen tuli taas kolmen viikon katkos. Sopivasti katkos päättyi ja saimme olla joulumyyjäisissä Saarenkylän Nuorisoseurantalolla, sielläkin oli rajoitettu määrä mitä myyjiä sai olla.

Syyskokous saatiin pitää turvallisesti aivan oikeaan aikaan eli 26.11.

Tämän jälkeen kaikki myyjäiset jälleen peruttiin, tuli rajoitukset 50 henkilöä saa olla koolla Rovaniemen alueella, muualla on vielä rajummat rajoitukset.

Torstaikerhossa pidimme joulumyyjäiset omalle porukalle. Tänä jouluna emme lähteneet minnekään jouluaterialle, vaan nautimme jouluisen leikkelelautasen ja torttukahvit Potkurissa, muutamia joululauluja laulettiin ja pidimme isojen arpajaisten arvonnan.

Odottavin mielin lähdimme joululomalle, jospa alkuvuodesta päästäisiin kunnolla kerhoilemaan ja rokotuksia alettaisiin saamaan.

Niin koitti vuosi 2021, rajoitukset jatkuivat samaan malliin, meillä oli rajoitus 50 henkilöä. Tällä sitä lähdettiin kevättä kohti. Kunnes 22.päivä helmikuuta tuli taas katkos kerhotoimintaan, korona alkoi laajentumaan tuli jos jonkinlaista muuntoviirusta ym.

Paikat menivät 2.päivä maaliskuuta taas kiinni rajoitukset 6 henkilöä vain saa olla koolla.

Johtokunta kokoontui keskiviikkona täällä meidän kotona, koska Potkuri on kiinni ja siellä ei saa olla kuin 6 henkilöä.

Käsittelimme kokouksessa kevätkokous asioita, koska taas on tilanne, että joudumme perumaan kevätkokouksen ja siirtämään myöhemmäksi. Myös yhdistyksemme 60- vuotisjuhlia joudumme siirtämään syksylle. Uusi juhlapäivä on sitten 2.päivä lokakuuta, paikkana on Saarenkylän Nuorisoseuran talo.

Muutama meistä on jo saanut ensimmäisen rokotuksen, toivottavasti ennen kesää kaikki meidän ikäisemme saavat rokotukset.

Tänään kun kirjoitan tätä on aurinkoinen keväinen maaliskuun 5 päivä.

Kirjoitteli Eila Kiviniemi


SYYSKUU 2020

Aika menee kuin siivillä

Tämä vuosi on meille kaikille ollut erittäin raskas. Tammikuussa alkoi kuulumaan jo, että erittäin vaarallinen tauti on lähtenyt liikkeelle Kiinasta. Täällä Lapissa tuli jo ensimmäinen tapaus kiinalainen nainen sairastui ja oli Lapin keskussairaalassa hoidettavan. Kuuntelimme herkällä korvalla mitä tuleman pitää, ympäri maailmaa tuli kamalia lukuja sairastuneita ja kuolleita. Oli kyllä pelottavan kuulosta. Kerhoilimme vielä aivan tuonne maaliskuun puoliväliin saakka. Oli torstai 12.3. myöhään torstai-iltana kun otin johtokunnan kokouksen koolle sähköpostilla ja puhelimitse ja päätimme että nyt keskeytämme toiminnan. Oli perjantai ja 13.3. tiedottelin keskeytyksestä, käytin sähköisiä apuvälineitä ilmoittelin Lapin radiossa ja nettisivuilla, whatsapp ryhmässä ja kaikissa mahdollisissa tiedotusvälineissä asiasta. Maanantaina 16.3 "Suomi pysähtyi" joka tuutista tuli sana KORONA, KORONA ja vielä KORONA. Vaikka täällä Lapissa ei vielä ollutkaan niin kaikkien piti kumminkin varautua ja olla varpaisillaan. Korona on kavala tauti ikäihmisille ja sairaille, heitä kaikkia piti suojella. Työntekijät ja koululaiset siirtyivät etätöihin. Uimahallit, kuntosalit kirjastot ym suljettiin. Puhelimitse yritimme olla yhteydessä jäsenistöön, yksinäisiä ikäihmisiä kävi sääliksi, kun he eivät voineet olla kanssakäymisissä muiden kanssa. Monella tuntui että seinät kaatuvat päälle!

Meitä Lapin ihmisiä kyllä koeteltiin koko kevättalvi, lunta tuli ennätysmäärä yli metrin oli aivan kauttaaltaan Sodankylässä, Kittilässä ym sillä alueella oli yli 120 cm tykkylumi painoi puita poikki, kattoja romahti ym tuhoa tuli.

Sitten tuli suurtulvat, pelättiin, että Saarenkylä hukkuu. Tehtiin mittavia suojauksia. Lainaanrantaan ja Saarenkylän alueille ajettiin valtavia hiekkavalleja. Paikat olivat kamalan näköisiä, niin kuin olisi "vallihautoja" Ympäri vuorokauden oli vartioinnit. Onneksi tuli vähän kylmempiä päiviä ja yöitä, ettei vesi kastellut paikkoja tietääksen oli muutamasta sentistä kyse, että olisi taloja jo kastunut.

Kesäkuussa alettiin höllentämään jo rajoituksia. Korona alkoi rauhoittumaan, kaikki puhuivat toisesta aallosta. Toivottavasti sitä ei tulisi. Koulut aloittivat toiminnat. Tanssipaikat ym saivat alkaa toimimaan, mutta kuitenkin muistutetaan että turvaväliä pitää muistaa pitää, käsihygienia on erittäin tärkeä, maskia suositellaan käytettävän.

Oli tässä kesässä jotain hyvää. Hilloja, ja muita marjoja tuli reilusti. Jängät olivat keltaista herkkua tarjolla. Mustikat olivat isoja. Nyt odotellaan puolukan kypsymistä. sienisatoja on saatu aika hyvin siellä missä on satanut, ei kuitenkaan joka paikassa ole vettä satanut.

Tällä viikolla olemme pitäneet ensimmäisiä kokouksia, suunnitelleet miten pikkuhiljaa aloitamme toiminnan. Potkuri avattiin 17.8.

Kun nyt alamme kokoontumaan niin muistamme viranomaisten ohjeet. Henkilökohtainen käsihygienia etenkin. Tulemme terveinä kerhoihin ja tilaisuuksiin.

Toivotan kaikille hyvää syksyä ja että pysymme terveinä.

Kirjoitteli Eila Kiviniemi