Kirjoittelen nyt elokuun 26. päivä 2020 tätä kirjoitusta.

Aika menee kuin siivillä

Tämä vuosi on meille kaikille ollut erittäin raskas. Tammikuussa alkoi kuulumaan jo, että erittäin vaarallinen tauti on lähtenyt liikkeelle Kiinasta. Täällä Lapissa tuli jo ensimmäinen tapaus kiinalainen nainen sairastui ja oli Lapin keskussairaalassa hoidettavan. Kuuntelimme herkällä korvalla mitä tuleman pitää, ympäri maailmaa tuli kamalia lukuja sairastuneita ja kuolleita. Oli kyllä pelottavan kuulosta. Kerhoilimme vielä aivan tuonne maaliskuun puoliväliin saakka. Oli torstai 12.3. myöhään torstai-iltana kun otin johtokunnan kokouksen koolle sähköpostilla ja puhelimitse ja päätimme että nyt keskeytämme toiminnan. Oli perjantai ja 13.3. tiedottelin keskeytyksestä, käytin sähköisiä apuvälineitä ilmoittelin Lapin radiossa ja nettisivuilla, whatsapp ryhmässä ja kaikissa mahdollisissa tiedotusvälineissä asiasta. Maanantaina 16.3 "Suomi pysähtyi" joka tuutista tuli sana KORONA, KORONA ja vielä KORONA. Vaikka täällä Lapissa ei vielä ollutkaan niin kaikkien piti kumminkin varautua ja olla varpaisillaan. Korona on kavala tauti ikäihmisille ja sairaille, heitä kaikkia piti suojella. Työntekijät ja koululaiset siirtyivät etätöihin. Uimahallit, kuntosalit kirjastot ym suljettiin. Puhelimitse yritimme olla yhteydessä jäsenistöön, yksinäisiä ikäihmisiä kävi sääliksi, kun he eivät voineet olla kanssakäymisissä muiden kanssa. Monella tuntui että seinät kaatuvat päälle!

Meitä Lapin ihmisiä kyllä koeteltiin koko kevättalvi, lunta tuli ennätysmäärä yli metrin oli aivan kauttaaltaan Sodankylässä, Kittilässä ym sillä alueella oli yli 120 cm tykkylumi painoi puita poikki, kattoja romahti ym tuhoa tuli.

Sitten tuli suurtulvat, pelättiin, että Saarenkylä hukkuu. Tehtiin mittavia suojauksia. Lainaanrantaan ja Saarenkylän alueille ajettiin valtavia hiekkavalleja. Paikat olivat kamalan näköisiä, niin kuin olisi "vallihautoja" Ympäri vuorokauden oli vartioinnit. Onneksi tuli vähän kylmempiä päiviä ja yöitä, ettei vesi kastellut paikkoja tietääksen oli muutamasta sentistä kyse, että olisi taloja jo kastunut.

Kesäkuussa alettiin höllentämään jo rajoituksia. Korona alkoi rauhoittumaan, kaikki puhuivat toisesta aallosta. Toivottavasti sitä ei tulisi. Koulut aloittivat toiminnat. Tanssipaikat ym saivat alkaa toimimaan, mutta kuitenkin muistutetaan että turvaväliä pitää muistaa pitää, käsihygienia on erittäin tärkeä, maskia suositellaan käytettävän.

Oli tässä kesässä jotain hyvää. Hilloja, ja muita marjoja tuli reilusti. Jängät olivat keltaista herkkua tarjolla. Mustikat olivat isoja. Nyt odotellaan puolukan kypsymistä. sienisatoja on saatu aika hyvin siellä missä on satanut, ei kuitenkaan joka paikassa ole vettä satanut.

Tällä viikolla olemme pitäneet ensimmäisiä kokouksia, suunnitelleet miten pikkuhiljaa aloitamme toiminnan. Potkuri avattiin 17.8.

Kun nyt alamme kokoontumaan niin muistamme viranomaisten ohjeet. Henkilökohtainen käsihygienia etenkin. Tulemme terveinä kerhoihin ja tilaisuuksiin.

Toivotan kaikille hyvää syksyä ja että pysymme terveinä.

Kirjoitteli Eila Kiviniemi